NCERT Solutions for Class 3 Math Chapter 8 – Who is Heavier?

Page No 113:

Question 1:

Are the groundnuts really more than the jaggery (gur) in weight or do they just look more?

Answer:

No, the groundnuts do not weigh more than jaggery. Both of them are equal in weight i.e. 1 kg. They only look more in number as compared to jaggery.

Question 2:

Now guess, for which of these you need a bigger bag: (1) 1 kg popcorn or 1 kg sugar? (2) 1 kg peas or 1 kg potatoes? Go to the market and check if your guess is right.

Answer:

(1) We need a bigger bag for 1 kg popcorn.

(2) We need a bigger bag for 1 kg peas.

Page No 115:

Question 1:

How many big mangoes can balance the pumpkin?

Answer:

Nearly 20 big mangoes can balance the pumpkin.

Disclaimer: The answer may vary from student to student. The answer provided here is for reference only.

Question 2:

How many pumpkins can balance you on the see-saw?

Answer:

6 pumpkins can balance me on the see-saw.

Disclaimer: The answer may vary from student to student. It is highly recommended that the students write the answer as per their own observations and experiences.

Question 3:

Name some of your classmates who you think weigh (a) Almost the same as you ____________________________________________________

(b) More than you ____________________________________________________

(c) Less than you ____________________________________________________

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 4:

How many books can you lift on one hand keeping your arm straight?

Answer:

I can lift only one book with my hand keeping my arm straight.

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 116:

Question 1:

Now guess her weight and the amount of sweets her parents distribute every Independence Day.

Kunjamma’s ageKunjamma’s weightAmount of sweets
At birth3 kg3 + 3 = 6 kg
1 year old9 kg________________
2 years old______13 + 13 = 26 kg
3 years old17 kg________________
4 years old______________________
5 years old28 kg________________

Answer:

 

Kunjamma’s ageKunjamma’s weightAmount of sweets
At birth3 kg3 + 3 = 6 kg
1 year old9 kg9 + 9 = 18 kg
2 years old13 kg13 + 13 = 26 kg
3 years old17 kg17 + 17 = 34 kg
4 years old20 kg20 + 20 = 40 kg
5 years old28 kg28 + 28 = 56 kg

Page No 117:

Question 1:

Help him match the things with their right amounts.

1 kgrice
half kgdaal
_______peas
_______water
_______onions
_______salt
_______mustard seeds
_______red chilli powder

Answer:

 

1 kgrice
half kgdaal
1 bowl peas
8 glasses  water
onions
a spoon  salt
2 spoon mustard seeds mustard seeds
1 pinch  red chilli powder

Page No 118:

Question 1:

Make a list of things bought at your home. Find out how much of each thing is bought at one time. These things can be rice, oil, chilli powder, sugar, milk, onions, ginger, etc.

Name of thingHow much bought

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 119:

Question 1:

Guess their weights and match.

Answer:

Question 2:

Guess which of the following things weigh more than 1 kilogram? Which ones will weigh less than 1 kilogram (kg)?

Answer:

(i) School bag weighs more than 1 kg.

(ii) Geometry box weighs less than 1 kg.

(iii) Brick weighs more than 1 kg.

(iv) A big pumpkin weighs more than 1 kg.

(v) Your pair of slippers/shoes weigh less than 1 kg.

Page No 120:

Question 1:

Use your balance to find which of the following is heavier — (i) A water bottle or a cricket ball (ii) Your shoe or your pencil box (iii) Your Maths book or Hindi book (iv) Your bag or your friend’s bag

Answer:

(i) A water bottle is heavier than a cricket ball.

(ii) Our shoe is heavier than our pencil box.

Disclaimer: The answer to part (iii) and (iv) may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2:

Weigh 1 kg of mud or sand. Divide it equally into 2 bags. Use the balance to check if both the bags have equal weight.

Each bag of mud is your half-kg weight. Use it to weigh some other things around you.

Answer:

If we equally divide 1 kg of mud or sand into two bags, the weight of both the bags will be equal. Now, with each half-kg weight, you can weigh fruits, vegetables or even textbooks on a balance.

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. The answer provided here is for reference only.

Question 3:

Make a list of (i) Things weighing less than half kg. (ii) Things weighing more than half kg.

Answer:

(i) Things weighing less than half kg are a geometry box, pair of sandals, your uniform, and lunch box.

(ii) Things weighing more than half kg are your school bag, own weight, and bed.

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her observation. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own. The answer provided here is for reference only.