NCERT Solutions for Class 4 Math Chapter 4 – Tick-Tick-Tick

Page No 36:

Question 1:

Three friends read time from a clock. Who is right?

Answer:

In the first clock, the hour hand is at 3 and the minute hand is at 12. So, it is 3:00. Pinki tells the correct time for the first clock.

In the second clock, the hour hand has passed 5 and the minute hand is at 7. So, it is 5:35. Pinki tells the correct time for the second clock.

In the third clock, the hour hand has passed 7 and the minute hand is at 3. So, it is 7:15. Once again, Pinki is correct.

Page No 37:

Question 1:

Show the following times in the clock:

Answer:

Question 2:

• Do you like sky watching? If yes, then this one should interest you:

(a) At what time does the sun rise at your place? —

(b) When does the sun set? —

• Does the sun rise and set at the same times every day?

• Look at a newspaper and see the time of sunrise and sunset in different months.

Answer:

(a) The Sun rises at 5:30 am at my place.

(b) The Sun sets at 7:30 pm at my place. Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 38:

Question 1:

Find out

• How long will it take the minute hand to move from

Answer:

Page No 39:

Question 1:

Find out

Draw where the hands will be:

Answer:

Question 2:

Find out

• How long does your school assembly take? ___________

How long is your lunch break? __________ How long is your games period? __________ Is it the same as all the other periods? ________

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 40:

Question 1:

Find out

How many minutes can these activities take? Make a guess and then check at home.

Answer:

Boiling 1 litre milk takes around 4‒5 minutes.

Filling a bucket takes around 3‒4 minutes.

Sweeping the room takes around 7‒8 minutes.

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Question 2:

Activity Time

• In one minute, how many times can you —

(a) Snap your finger_____________
(b) Skip a rope_____________
(c) Jump up and down_____________
(d) __________________________

Write more such fun activities in this column.

• Here is another challenge for you. How long can you — (a) Speak non-stop ____________ (b) Stand on one leg ____________ (c) Sing’ Aaaaa….’ without a break ____________

• How long do you take to — (a) Run a 50 metre race ____________ (b) Collect 50 pebbles from the ground ____________ (c) Count 1 to 100 ____________

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. It is highly recommended that the students prepare the answer on their own.

Page No 41:

Question 1:

Activity Time

Let’s look at a clock again! Solve this one — (a) The minute hand started from ‘2’. How many minutes will it take to come back to ‘2’ again? ____________

(b) What happens to the hour hand? Does it also move? How long will it take to move from one number to the next?

(c) Look around you and list the activities that take about one hour to complete. 1. _________________ 2. _________________ 3. _________________ 4. _________________ 5. _________________

Answer:

(a) The minute hand will take 60 minutes to come back to 2 again.

(b) Yes, the hour hand also moves. It takes 1 hour or 60 minutes to move from one number to the next number.

(c) Following are some of the activities that take about one hour to complete:

     1. Cooking food 2. Watching a cartoon episode 3. Getting ready for school 4. Playing with friends 5. Doing homework

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. The answer provided here is for reference only.

Question 2:

• Ask your father if he can cook as fast as your mother does.    Yes / No

• Which games take less than an hour to finish? ____________

• How long does a football match take?

Answer:

  • Games that take less than an hour to finish are Snakes & Ladders, playing cards, Tambola, etc.
  • The duration of a football match is 90 minutes.

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience.

Page No 43:

Question 1:

Here are some pages from Rani’s Diary — Mark these in the correct order on Muniya’s Time Line.

Answer:

Question 2:

Muniya got her first tooth in September. How many months old was she then? How many months have passed from March to September? _____________

Answer:

Muniya was born on 5 March 2005. She got her first tooth on 15 September 2005. We know that March is the third month of the year and September is the ninth month of the year. Thus, Muniya was 6 months old till 5 September 2005. Now, there are 10 more days for 15 September 2005. Hence, Muniya was 6 months 10 days old when she got her first tooth. Six months have passed from March to September.

Question 3:

How old was Muniya, when (a) she first sat up? ____________ (b) she got her first tooth? ____________

Answer:

(a) Muniya was born on 5 March 2005. She first sat up on 10 November 2005. Her age by that time = 5 March 2005 to 4 November 2005 + 6 days of November = 8 months 6 days She was 8 months 6 days old when she first sat up.

(b) Muniya got her first tooth on 15 September 2005. Her age by that time = 5 March 2005 to 4 September 2005 + 11 days of September = 6 months 11 days She was 6 months 11 days old when she got her first tooth.

Question 4:

What did she do first — (1) walking/eating a banana? (2) crawling/standing?

Answer:

Muniya started walking on 2 February 2006. She started eating a banana on 5 September 2005. Now, 5 September 2005 comes before 2 February 2006, so she started eating first.

Muniya started crawling on 20 November 2005. She started standing up on 5 January 2006. Certainly, 5 January 2006 comes after 20 November 2005, so she started crawling first.

Page No 44:

Question 1:

• Now make a time-line of this dog’s life in your notebook.

Answer:

Question 2:

Note the differences between Muniya and Rani’s puppy:

PositionsMuniya (age)Puppy (age)
Started walking
Ate food for the first time
Got the first tooth

Answer:

Muniya was born on 5 March 2005. Muniya started walking on 2 February 2006. Let’s calculate her age from 5 March 2005 to 2 February 2006. Number of days in March 2005 = 31 − 4 = 27 Number of months from April 2005 to January 2006 = 10 Number of days in February 2006 = 2 So, she was 10 months 29 days old when she started walking.

Now, let’s calculate Muniya’s age when she ate food for the first time. She ate for the first time on 5 September 2005. So, her age will be calculated from 5 March 2005 to 5 September 2006. Time from 5 March 2005 to 4 September 2005 plus 1 day = 6 months 1 day So, she was 6 months 1 day old when she started eating for the first time.

Last, we need to find her age when she got her first tooth. She got her first tooth on 15 September. Her age at that time = 5 March 2005 to 4 September 2005 + 11 days of September = 6 months 11 days Muniya was 6 months 11 days old when she got her first tooth.

PositionsMuniya (age)Puppy (age)
Started walking10 months 29 daysAfter 4 weeks (1 month)
Ate food for the first time6 months 1 dayAfter 3 weeks
Got the first tooth6 months 11 daysAfter 3 weeks

Difference between their ages when both started walking = Muniya’s age − Puppy’s age = 10 months 29 days − 1 month = 9 months 29 days

Difference between their ages when both ate food for the first time = Muniya’s age − Puppy’s age = 6 months 1 day − 3 weeks = 5 months 4 weeks 1 day − 3 weeks = 5 months 1 week 1 day

Difference between their ages when both got their first tooth = Muniya’s age − Puppy’s age = 6 months 11 days − 3 weeks = 5 months 4 weeks 11 days − 3 weeks = 5 months 1 week 11 days

Page No 45:

Question 1:

Find out

Here are the pictures of grandfathers posing for a photograph. Who looks the oldest to you?

• How much older is Appu’s grandfather than Rani’s grandfather? _____________________

• Will Chuchoo’s grandfather ever grow as old as Appu’s grandfather? __________________

• How much younger is Chuchoo rat’s grandfather than Rani’s grandfather? _______________

Answer:

  • Elephant Appu’s grandfather is 95 years old and Rani’s grandfather is 70 years old.

Difference in their age = 95 − 70

                                            = 25 years So, Appu’s grandfather is 25 years older than Rani’s grandfather.
  • No, Chuchoo’s grandfather will never grow as old as Appu’s grandfather.
  • Chuchoo’s grandfather is 2 years old and Rani’s grandfather is 70 years old.
       Difference in their age = 70 − 2 = 68 years

So, Chuchoo’s grandfather is 68 years younger than Rani’s grandfather.

Page No 47:

Question 1:

Now write which dates these stand for —

5/5/065 May 2006              
20/5/06_____________________
7/6/06_____________________
1/1/07_____________________

Answer:

 

5/5/065 May 2006
20/5/0620 May 2006
7/6/067 June 2006
1/1/071 January 2007

Question 2:

Write these dates in numbers.

1 June 2006______________________
30 May 2006______________________
10 Aug 2007______________________

Answer:

 

1 June 20061/6/2006
30 May 200630/5/2006
10 Aug 200710/8/2007

Question 3:

How long did it take the letter to reach from Ajmer to Nagpur? ________________

Answer:

Atif wrote the letter on 1/5/06, that is, 1 May 2006. Shabana received the letter on 6/5/06, that is, 6 May 2006. Time taken by the letter to reach Nagpur = 6 − 1 = 5 days So, the letter took five days to reach Nagpur.

Question 4:

How many days will Atif spend at his Nani’s place? _______________

Answer:

Atif will reach his Nani’s place on 5/5/06, that is, 5 May 2006, and will be back on 20/5/06, that is, 20 May 2006. So, Total number of days Atif will spend at his Nani’s place = 20 − 5 = 15

Question 5:

Fill in the table:

DatesNumber of days
From                     To
Shabana’s holidays
Atif’s holidays

Who has got longer holidays — Shabana or Atif?

Answer:

Shabana’s holidays are from 1 June 2006 to 9 August 2006. So, Days in June = 1 June 2006 to 30 June 2006 = 30 Days in July = 1 July 2006 to 31 July 2006 = 31 Days is August = 1 Aug 2006 to 9 Aug 2006 = 9 Shabana’s holidays = 30 + 31 + 9 = 70 days Now, Atif’s holidays are from 1/5/06 to 29/6/06. So, 1/5/06 is 1 May 2006 and 29/6/06 is 29 June 2006. Now, Days in May = 1 May 2006 to 31 May 2006 = 31 Days in June = 1 June 2006 to 29 June 2006 = 29 Atif’s holidays = 31 + 29 = 60 days

DatesNumber of days
From                     To
Shabana’s holidays1 June 20069 August 200670
Atif’s holidays1/5/0629/6/0660

So, Shabana has got longer holidays than Atif.

Question 6:

Which long holidays do you get in school? Fill the table.

OccassionDatesNumber of days
FromTo
Summer holidays
Autumn Break
Winter Break
Holidays after the exam

Answer:

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience.

Page No 48:

Question 1:

On 15 May 2006 Chandran went to a shop to buy butter. He checked the packet to see if this butter was safe to eat. It was written on the packet — Best before 180 days from the date of packing. Then he checked the date of packing. It was 15/01/06. Help him find out if he should buy this butter or not. — In which month was the butter packed? ______ — Which month will it be 180 days after 15/01/06? _____ — Can Chandran eat it one 15th May 2006? _____

Answer:

— Butter was packed on 15/01/06, so the month of packing is January. — It was best to use the butter before 180 days from the date of packing. Let’s calculate 180 days from the date of packing. Days in January = 17 Days in February = 28 Days in March = 31 Days in April = 30 Days in May = 31 Days in June = 30 Days calculated so far = 17 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 = 167 Remaining days = 180 − 167 = 13 There will be 13 days in July. So, the date is 13 July 2006. — As it is safe to use the butter till 13 July 2006, Chandran can eat it on 15 May 2006.

Question 2:

Find Out

Which are the other things that come with an expiry date?

Answer:

Almost every product comes with an expiry date. Things such as cold drinks, medicines, chips, chocolates, biscuits and sweets have an expiry date.

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. The answer provided here is for reference only.

Question 3:

Find Out

What month and year is written as 07/05? _____________ Would it be safe to take the cough syrup in September 2005? ____________

Answer:

The month and the year written as 07/05 are July and 2005, respectively.

No, it would not be safe to take the cough syrup in September 2005.

Page No 50:

Question 1:

Time by your watch (12-hour clock)Time by a 24-hour clock
1 o’ clock in the afternoon13:00 hours
2 o’ clock in the afternoon14:00 hours
3 o’ clock in the afternoon____________
3:30 in the afternoon15:30 hours
6 o’clock in the evening____________
9 o’ clock in the evening____________
12 o’ clock at midnight____________

Answer:

 

Time by your watch (12-hour clock)Time by a 24-hour clock
1 o’ clock in the afternoon13:00 hours
2 o’ clock in the afternoon14:00 hours
3 o’ clock in the afternoon15:00 hours
3:30 in the afternoon15:30 hours
6 o’clock in the evening18:00 hours
9 o’ clock in the evening21:00 hours
12 o’ clock at midnight00:00 hours

Page No 51:

Question 1:

Suppose a train leaves at 8:30 at night. The time written on the Railway ticket would be _____________.

Answer:

The train leaves at 8:30 at night, so the time would be 8:30 p.m. Time written on the railway ticket = 12:00 + 08:30 = 20:30 So, the time written on the railway ticket would be 20:30.

Question 2:

You must have noted the time of sunrise and sunset. Write here using am and pm.

Time of Sunrise
Time of Sunset

Answer:

Time of Sunrise5:30 am
Time of Sunset7:30 pm

Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. The answer provided here is for reference only.

Question 3:

Where have you seen a 24-hour clock being used? 1. ________________ 2. ________________ 3. ________________

Answer:

1. Airport 2. Railway station 3. Military   Disclaimer: The answer may vary from student to student, based on his/her experience. The answer provided here is for reference only.