NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 1 – Who Did Patrick’s Homework?

Page No 11:

Question 1:

Answer the following questions. (Refer to that part of the text whose number is given against the question. This applies to the comprehension questions throughout the book.)

What did Patrick think his cat was playing with? What was it really? (2)

Answer:

Patrick thought that his cat was playing with a little doll. The cat was actually playing with an extremely tiny man, who wore a woollen shirt with old fashioned britches and a high tall hat.

Question 2:

Answer the following questions. (Refer to that part of the text whose number is given against the question. This applies to the comprehension questions throughout the book.)

Why did the little man grant Patrick a wish? (2)

Answer:

The little man granted Patrick a wish because he wanted to escape from the cat.

Question 3:

Answer the following questions. (Refer to that part of the text whose number is given against the question. This applies to the comprehension questions throughout the book.)

What was Patrick’s wish? (3)

Answer:

Patrick’s wanted the elf to do all his homework till the end of the semester, for 35 days.

Question 4:

Answer the following questions. (Refer to that part of the text whose number is given against the question. This applies to the comprehension questions throughout the book.)

In what subjects did the little man need help to do Patrick’s homework? (5, 6)

Answer:

To do Patrick’s homework, the little man needed help in English, Maths and human history.

Question 5:

Answer the following questions. (Refer to that part of the text whose number is given against the question. This applies to the comprehension questions throughout the book.)

How did Patrick help him? (7)

Answer:

Patrick helped him by working harder than ever. He even stayed up at nights.

Question 6:

Answer the following questions. (Refer to that part of the text whose number is given against the question. This applies to the comprehension questions throughout the book.)

Who do you think did Patrick’s homework — the little man, or Patrick himself? Give reasons for your answer. (9, 10)

Answer:

Patrick himself did his homework. Since the elf did not know anything, Patrick stayed up at nights and worked hard. As a result of this, he got A’s in his work and his teachers were full of praise. Even his parents wondered as he kept his room clean and had developed a new attitude. Therefore, it was Patrick who did the homework, not the little man.

Question 1:

A. Fill in the blanks in the sentences below with the words or phrases from the box. (You may not know the meaning of all the words. Look such words up in a dictionary, or ask your teacher.)

out of luck

mystery

true to his word

chores

semester

between you and me

look up

1. Some people find household ______________ a bore, but I like to help at home.

2. Who stole the diamond is still a _____________________.

3. This _____________________ we are going to have a class exhibition.

4. ____________________, the elf began to help Patrick.

5. Can you __________________ this word in the dictionary?

6. I started early to be on time, but I was ________________. There was a traffic jam!

7. She says she’s got a lot of books, but ________________ I think most of them are borrowed.

Answer:

1. Some people find household chores a bore, but I like to help at home.

2. Who stole the diamond is still a mystery.

3. This semester we are going to have a class exhibition.

4. True to his word, the elf began to help Patrick.

5. Can you look up this word in the dictionary?

6. I started early to be on time, but I was out of luck. There was a traffic jam!

7. She says she’s got a lot of books, but between you and me I think most of them are borrowed.

Question A:

A. Fill in the blanks in the sentences below with the words or phrases from the box. (You may not know the meaning of all the words. Look such words up in a dictionary, or ask your teacher.)

out of luck

mystery

true to his word

chores

semester

between you and me

look up

1. Some people find household ______________ a bore, but I like to help at home.

2. Who stole the diamond is still a _____________________.

3. This _____________________ we are going to have a class exhibition.

4. ____________________, the elf began to help Patrick.

5. Can you __________________ this word in the dictionary?

6. I started early to be on time, but I was ________________. There was a traffic jam!

7. She says she’s got a lot of books, but ________________ I think most of them are borrowed.

Answer:

1. Some people find household chores a bore, but I like to help at home.

2. Who stole the diamond is still a mystery.

3. This semester we are going to have a class exhibition.

4. True to his word, the elf began to help Patrick.

5. Can you look up this word in the dictionary?

6. I started early to be on time, but I was out of luck. There was a traffic jam!

7. She says she’s got a lot of books, but between you and me I think most of them are borrowed.

Page No 12:

Question B:

Use the clues given below to complete this crossword puzzle.

Answer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.